Iedereen is wel bekend met een curriculum vitae (cv). De ervaring in de binnenvaart leert dat het niet gebruikelijk is om met een cv te solliciteren. Ons advies is: stel een cv op. Je valt namelijk direct positief op als je jezelf voorstelt bij een potentiële werkgever. Je straalt professionaliteit uit. Hier vind je een praktisch voorbeeld, die je gemakkelijk zelf kunt invullen.
Vaart in je carrière!
1. Stel een curriculum vitae op.
2. Vraag om een functioneringsgesprek.
- Functionering- en evaluatiegesprekken zijn helaas nog niet heel gebruikelijk in de binnenvaart. Verlang bij je Kapitein of rederij minimaal één keer per jaar om een formeel functionerings- of evaluatiegesprek.
- Ook al wordt een dergelijke evaluatie maar één keer per jaar gevoerd, je wordt iedere dag beoordeeld (bewust of onbewust)!
Ga ervan uit dat alles wat je doet, invloed heeft op je promotiekansen.
3. Blijf jezelf continu ontwikkelen.
- Hoe meer je je focust op het uitbreiden van jouw kennis, vaardigheden en ervaring, hoe waardevoller je wordt voor jouw (toekomstig) werkgever en/of je klant.
- Onderzoek of je bij je huidige of je potentiële werkgever echte doorgroeimogelijkheden hebt. Kun je hier écht verder komen? Krijg je hier de mogelijkheid om verder te leren, jezelf te ontwikkelen en door te groeien naar een hogere functie, of kun je meer taken en verantwoordelijkheden krijgen? Kom je te werken onder een Kapitein of ondernemer waarvan je kunt leren? Grijp alle kansen tot het volgen van opleidingen (verplicht of vrijwillig) met beide handen aan!
4. Wees nieuwsgierig.
- Stel vragen en luister aandachtig! Leer van de mensen om je heen die al een paar jaar verder zijn. Probeer zelf actief te filteren wat zinvolle feedback is en wat niet (zou je het zelf anders doen?).
- Laat merken dat je gemotiveerd bent en ambitie hebt om écht verder te komen in je functie en door wilt groeien. Dit wordt ongetwijfeld opgemerkt door de Kapitein, rederij of eigenaar. Doordat je interesse toont krijg je direct een streepje voor. Het ‘zeggen’ dat je gemotiveerd bent en ambitie hebt, wilt niet zeggen dat je het ook echt bent en uitstraalt. Het uiteindelijk doen en handelen bepaalt de indruk die jij maakt op anderen, veel meer dan hetgeen jij zegt. De Amerikanen hebben hier een mooie uitspraak voor ‘Action speaks louder than words’.
5. Je bent een éénmans-firma.
Beschouw jezelf als een mini-bedrijf. Jouw werkgever is je enige en belangrijkste klant! Die neemt exclusief jouw diensten af. Jouw werkgever zorgt er immers voor dat jij aan het einde van de maand je salaris ontvangt. Hij investeert maandelijks een paar duizend euro in jou middels het uitbetalen van salaris, sociale premies, loonbelastingen, verzekeringen, reiskosten, voeding gedurende de periode dat jij aan boord bent, etc. Daarnaast besteed hij zelf en zijn andere werknemers veel tijd en energie om jou aan te sturen en jou te trainen. Dus geef je werkgever ook de dienstverlening waar hij of zij je goed voor betaalt. Wil je een superservice geven? Bied dan ook meer service aan je werkgever! In het slechtste geval heb je de kans dat jouw enige klant een andere leverancier zoekt.
6. Maak een carrièreplan.
Waar wil je over 10 jaar staan? Welke functie wil je dan bekleden? Als je dit helder hebt voor jezelf, maak dan een concreet plan wat je allemaal nodig hebt om op die positie te komen. Welke opleidingen of certificaten moet je dan behaald hebben? Welke werkervaring dien je dan opgedaan te hebben? Op wat voor type schip kun je deze ervaring het snelste opdoen? Bij welke firma kun je uiteindelijk het beste doorgroeien naar die functie? Schrijf dit voor jezelf zo gedetailleerd mogelijk op en lees dit document minimaal 1 x per maand na om te controleren of je nog op het juiste pad bezig bent, of dat je iets dient te corrigeren.
7. Wees bereid om hard te werken voor je carrière.
-
Zonder tijd en energie in je werk en dus je loopbaan te steken, kom je niet verder. Denk in resultaat, niet in uren.
-
Met veel tijd besteden aan social media, WhatsApp of tv-kijken, maak je geen carrière. Ga bijvoorbeeld als je je vaarpapieren nog niet hebt in je vrije tijd aan boord in het stuurhuis zitten en kijk hoe de Kapitein zijn werk doet.
8. Kies je nieuwe werkgever zorgvuldig.
Zoek een team/rederij waarvan je echt kan leren. Werk met mensen die jou willen laten groeien en hier lol in hebben. Dit kan:
- je huidige kapitein zijn;
- je werkgever;
- de kapitein-eigenaar;
- iemand van de kantoororganisatie zijn.
9. Breid je kennis en ervaring uit.
- Probeer eens een ander type schip of vaargebied. Ben je al jaren op een containerschip binnen Nederland aan het varen? Probeer dan eens een chemietanker uit die actief is in de internationale Rijnvaart. Een wereld van verschil! Ga niet af van de verhalen van je vrienden, maar ervaar zelf de verschillen. Kies daarna het type schip en het vaargebied waar je verder in wilt groeien. Deze werkervaring maakt je waardevol!
10. Ga op zoek naar een mentor.
- Leer van de ervaringen van je collega’s aan boord en eventueel de ondernemer/exploitant/eigenaar.
- Als je een vertrouwenspersoon hebt gevonden, gebruik hem of haar dan als klankboord voor je eigen problemen en dilemma’s waar je tegen aanloopt. Grote kans dat hij of zij ook al eens een dergelijke situatie hebben meegemaakt in hun leven en bereid zijn hun oplossing, of hun gemaakte fouten, met je te delen.
11. Actie!
- Dromen en ambitie hebben is leuk en zelfs noodzakelijk, maar met echte actie kom je pas verder. Carrière maken is geen sprint, het is een marathon. Stapje voor stapje. Of zoals staat afgebeeld op een koel-loods in de Lekhaven te Rotterdam ‘Well done is better than well said’. Met andere woorden: Zeg minder en doe meer!